Szakmai | Személyes | FOTÓZZ! - Szabaegyetem | Fényképalbum
(2004. Február 23.)
POLKA V. - Lengyelországi kalandok 5. rész
 

Hat megint eltelt egy het, megint megprobalok beszamolni az elozo het torteneseirol. Az elso es legfontosabb, hogy vettem egy fulhallgatot, igy vegre tudok zenet hallgatni a munkahelyemen. Ha hosszabb idore keszulsz kulfodre koltozni, erdemes megjegyezni a kovetkezo cimet: http://www.vilagradio.hu/ neha jol esik magyar szot hallani a sajatomon kivul. Meg ha gyenge minosegben is. ...munkahelyi levelezes hatranya, most egy picit meloznom kell ... na megvolt a reggeli rovid eligazitas, ma sem fogok megdogleni a melotol... :-)

Szergej
Sergey - vagy (Steffen szerint) Sergay
Szoval mi is tortent a mult heten? lassan kis cetliket kell irogatnom, mert mar nem tudom fehbentartani... Valamikor a het elejen elbucsuztattuk a Sergeyt az ukran sracot, neki most ert veget a gyakorlata. Aztan csutortokon volt valami farsangi buli feleseg. No nem a jelmezes fajta csak egy hazibuli jellegu Ola-nal. A meghivo emailben irta hogy sut egy chrust nevu valamit amit szokas illentajban errefele eszegetni. No a lengyel szo magyar forditasban bozotost jelent, es a level valahogy igy hangzott: "...es igerem sutok nektek bozotost...". Hat no! Kicsit kezdtem megilyedni, mert eddig elegedett voltam a lengyel etrenddel, de azert ami sok az sok! Persze kiderult, hogy ez cak egy nev, es a bozotos egy edes/sos toltetlen suti szeru hami, amit csak ugy eszeget az ember beszelgetes kozben. Most hirtelen nem jut eszembe semmi otthonrol, amihez hasonlitani tudnam.

Yapp, ha mar kaja akkor egyreszt eszek egy szendvicset, (magam csinaltam! bizony!) mareszt irok par sort a kalandjainkrol itten ebedeles kozben. Szoval es tettel. Elso korben csak egy McDonalds-ot talatunk itt a kozelben, ottan meg igazan akarok kajolni 5 honapon keresztul. Vas gyomrom van, de azert az a kaja hosszu tavon kikeszitene. :-) Aztan van itt az epuletben egy kavezo-etterem szeruseg, kb ket hetig ott ettunk Tonyval, de apro problema, hogy az araik nem a mi penztarcankhoz szabottak (7-14 zl /4-800 Ft/ egy ebedert nekem sok. A 7 zl ket szendvicset jelent).

Egyik delutan tehat elindultunk keresni valami olcsobbnak tuno helyet a kornyeken. Egy villamosmegallonyira van innen egy nagyobb korforgalom. A kornyeke olyan mint Szegeden a Mars ter vagy Pesten az Ors vezer tere csak kicsiben. Egyszoval prolikornyeknek tunt. Tudni kell meg, hogy Lengyelorszagban (legalabbis Krakkoban biztos) van egy rakat pici menzaszeruseg. Nem menza, mert nem akkor a nagyuzem, de nem is etterem es nem is kocsma. Itten BAR-nak hivjak oket, de ez nev minden orszagban mast jelent ne tessek alapozni raja tul nagy epuletet! Talatunk is egyet az elvarasoknak megfeloen :-) Kb 200 Ft-ert (3.30 zl) kapsz egy Pierogi-t (nagyon hasonlo a derelyehez) es ket deci uditot. Mindjart mas ugyebar :-)

Azonban ezekben a BAR-okban (sajna nem jut eszembe a lengyel neve, de alt ez van kiirva rajuk) nem nagyon beszelnek angolul, nemetul vagy magyarul ugyhogy nekunk kell rogtonozni (apro kitero: az elso alkalommal egy kozepkoru ferfi segitett rajtunk aki folyekonyan beszelt angolul es lengyelul is. Mint kiderult, ausztral golfjatekos es most epp szunet van az angol idenyben, ugyhogy eljott Krakkoba pihenni egyet. Na. Kicsi a vilag!)) Ha van egyetemistanak tuno fiatal kornyeken alt tud segiteni, mert a 20 ev koruliek kb 70-80% beszel angolul. Ha nem is sokat, de megerti, hogy mit akarunk.

De ha nincs! A multkor pl. nem volt, de megoldottuk. Egyunk Pierogit azt legalabb tudjuk mi es finom is. Nade! Volt belole 4 fele. Hal istennek a lengyel Kapusta nagyon hasonlit a magyar Kaposzta szohoz, ugyhogy egy kilove ;-) A maradekrol azonban fogalmunk sem volt. Ettunk egy Ruskiet (magyarul Ruszki) a mai napi sem tudom mi volt belul, de azert nem volt rossz. :-) Magyar ember gyorsan tanul: Mar egesz erthetoen tudom mondani hogy: "Dwa/jeden kielbasa, prose" (azaz Ket/egy sultkobaszt kerek ;-) )

---Kozben elugrottunk egyet kajalni. Ettem is egy Pirogit :-) most megyek es iszom egy kavet. Jo munkahely mi? :-) --- Szerintem lassan fel kene vilagositania valakinek a lengyeleket a normal es az instant kave kozotti kulonbsegrol. Neha tudnak furcsa dolgokat muvelni errefele... :-)

taj
Tatra telen
Na akkor par szo a hetvegerol. Nem tudom pontosan merre voltunk, ugy 20 percre Bukovinatol, egy orara Zakopanetol es egy eletre Krakkotol. Legalabbis a hazaut annyinak tunt. :-) Szerencsere gyonyoru ido volt el is lottem jo csomo kepet. majd feltoltom oket. (technikai problema akadt, ezert nem tudom most.soha ne bizz egy noben ha elektronika altal vezerelt eszkozrol van szo) Igazabol nem tudok sok mindent irni, a kepek sokkal tubbet mondanak. Megkostoltam nehany sajtot, nekem izlettek a tobbieknek tul sos volt. (mit varhat az ember egy zoldsegzabalo ausztraltol :-) Lehet valami az etrendjukben, mert a varhato elettratamuk kb 10 evvel tobb, mint az enyem. hmmm.)

Este az AIESECesek bereltek szanokat es elmentunk egy kis ejszakai kolbaszsutesre. Aki erre jar fizessen be
En, Ola es a Wodka
Balrol jobbra: Ola, A Wodka, (Ola testvere), A Hideg es en
egyre megeri! Ugy ereztem magam mint mikszath regenyeiben a nemesek 200 evvel ezelott. Csak kiszankazni a birtokra... Tenyleg remek remek remek remek volt na! :-) /Kepek sajnos nincsenek, nincs az penz amiert hajlando lennek szembevakuzni egy lovat./ Egy jo vastag szormetakaro meg egy par korty wodka es mar nem is fazik az ember. (itt jegyzem meg, hogy szvsz a lengyelek mindenre wodkat hasznalnak. :-) ) A kolbaszsutes (amikor emlegettem nekik, hogy esetleg szalonnat is lehetne sutni, csak butan neztek ram. Kezd ugy tunni szamomra, hogy van par egyedulallo szokas otthon kies hazankban. ) szoval utanna, visszamentunk a szallasra, es csaptunk egy kis ramazurit (ezt a szot sem hasznaltam ezer esztendeje... :-) )

hmmm... valamit melozni is kene, meg mar irtam is sokat csak birjatok elolvasni :-), uh mara megint abbafejezem.

© 2000 - 2005, ozy.hu