Szakmai | Személyes | FOTÓZZ! - Szabaegyetem | Fényképalbum
POLKA IV. - Lengyelországi kalandok 4. rész
 

Udvar Kazimierzben
Egy aranyos kapualj Kazimierzben. Most, hogy a nap is sut, kerthelyisegge alakitottak joparat
Hat most megkaptuk. Marmint a nyakunkba bele. Eddig "sirtam", hogy tul sok a szabadidom, (persze csak nektek, a fonok fele en mindig elfoglaltan gepelek. Tehetek en rola, hogy a kedvenc editorom pont ugy nez ki, mint egy levelezoprogram?) erre most kaptunk melot a hetre. Na nem baj legalabb nem fogok untakozni.

Muzeum
A Lengyel Nemzeti Muzem Zsidotagozatanak epulete
Man annyi mindenrol irtam, most talan kene par szot a vendeglatoinkrol is, mar amennyit ket het alatt megtapasztal az ember. Krakko valoban (vagy ahogy itt irnak: waloban. Ezeknek nem eleg a szimpla v, mindig dupla kell nekik) gyonyoru varos. Erdemes nappal es ejjel is hosszu setakat tenni az ovarosban, a Wawel kornyeken, vagy a Kazimierzben (a zsidonegyed) ez utobbi olyan, mintha elo tortenelemoran setalnal. Yapp! Nem elhanyagolando szempont, legalabbis a hozzam hasonloan koffeinfuggo egyedeknek, hogy eddig itt ittam a legnormalisabb kavet. (A kavera meg visszaterek) A nevezetessegekrol nem zengek odat, azt megteszi minden utikonyv nalam reszletesebben es ekesebben, de annyi igaz, hogy tobbnyire tulzas nelkul. Ami nem az o, hanem a varos erdeme.

Jazz Klub
Elo koncert egy JazzKocsmaban aminek mar reg elfelejtettem a nevet... Ki tud megjegyezni ennyi nevet?
Ellenben szollani kell a rengeteg kiskocsmarol. En meg ennyit sehol nem lattam. Es hal istennek nekem tetszo zenet jatszanak a legtobben. Rengeteg a jazz bar, de szerintem mindenki talal maganak megfelelo helyet, akar beszelgetni, akar bulizni akar. Tenyleg eszmeletlen sok jofajta hely van itt. Ezt hiaba irom le meg otszor, akkor sem hiszitek el. Tessek ide eljonni es megnezni! Na.

Lassan kezdek atmenni utikonyvba- be, vagy mi, de nem baj, mert a lakotarsaimrol most inkabb nem irok. A
Lengyelország:
Terület: 312 685 km2
Lakosság: 38 622 660 fő
Átlagéletkor: 36 év
spanyol kolok elobb utobb meg kihoz a sodrombol. Man majdnem megtette szombat este, de akkor 3 mp utan lehigadtam. Na mindegy, legfeljebb a POLKA V. megint a mi kis albinkrol fug szolni :-) Szoval nem esett meg betu az ittlako lengyelekrol. Pedig vannak joparan. Nem szamoltam meg oket, de kerlek higyetek el nekem. Sokan vannak na.

no. mostan masnap van mar, tegnap sajna nem tudtam befejezni a levelet, meg most sem vagyok a legfrisebb, ugyhogy haboru es beket ne varjatok tolem.

Haruko
Egyreszrol nagyon kedvesek. A legtobb emberke megprobal segiteni, meg ha nem is nagyon beszel angolul. A fiatalok kozul a legtobben legalabb egy idegennyelvet ha nem is folyekonyan, de beszelnek, es ez alt az angelski. Ha estefele elkeverednel a varosban a legbiztosabb, ha fiatal paroktol probalsz segitsegetkerni. Egyreszt ok nem rohannak sehova, masreszt legalabb az egyikuk szinte biztos Krakkoi. Masreszrol is kedvesek, de persze mindenhol belefutsz kevesbe segitokesz emberekbe. Nagyobb problema csak Harokuval van, kisse szokatlan az azsiai leanyzo errefele.

Mondtam, hogy irok a kaverol. Azt hiszem megfejtettem, hogy ezek a szerencsetlenek miert isznak ilyen remgyenge kavet. Ugyanis ok a kavet ugy isszak, mint en a teat. Azaz kitoltenek meguknak egy nagybogre meleg kavet, aztan az elgozolok az asztalokun, oszt ha kedvukszottyan ra kortyolnak egyet. Persze, hogy fejreallnanak egy jo eros kvtol! De nem csak a kavet isszak furcsan errefele. Mostan megprobalkozom egy szimpla mezei lengyel buli elotti italozas vazlatat. Remelem nem fordul fel a gyomrom, mert olyan masnapos sem voltam meg soha, mint a kovetkezo szombaton.

Lengyelorszag nemzeti itala a vodka (wodka, mint mar emlitettem vala). Innen kifolyolag szorakozas keppen ezen nem ifjak eztetet isszak, a megfelelo koreografia szerint. Tehat elsokent is meg kell vasarolni a vodkat, amit mennyisegileg 1 uveg per kopf. Szerintem csak nem jo fejszamolok azert valasztottak ezt a mennyiseget, de mindegy. Mult penteken a sok kulfoldire valo tekintettel csak 4 (26dl) uveg volt 7-8 emberre. Ezek utan tarsasag helyet foglal egy asztal korul. A liturgia a kovetkezo. Az elso emberke megtolti egy kupicat vodkaval, valamint egy nagyobb poharat valami kiserovel (naracsle, etc...), majd mindkettot a tole balra ulo ele teszi, aki ekkor aztat mondja hogy: "nazdrovje!" vagy valami ilyesmit. Ha elfelejti, akkor az ivando mennyiseg automatikusan duplazodik. No miutan sikeresen kimondta ezt a kedves lengyel szot lehatja a vodekot, majd ujratolti es atadja a balszomszedjanak. Es ez igy megy amig el nem fogy az osszes.

Eskuszom en meg ilyen lokott szokast nem lattam. De biztosabbat sem az alapos berugashoz.

© 2000 - 2005, ozy.hu