Kérdés: "Miért életlen a kép?"
Válasz: Több oka van, nézzük sorban:

1) A DSLR-ek alapbeállításban lágyabb képet készítenek, mint a kompakt digigépek, hogy a késobbi képfeldolgozáskor a leheto legjobbat lehessen kihozni a képbol, mivel az élesítéssel (sharpening) adatok vesznek el. Javaslatok:
a) Fényképezz RAW-ba és a géphez adott vagy más szoftverrel élesíts a képen.
b) Ha nem akarsz otthon képfeldolgozással veszodni, akkor növeld meg a gép élesítését (pl.: sharpening +2)
c) Vegyél nagyobb felbontású DSLR-t, például a Canon 1Ds

2) Néhány kivételtol eltekintve hagyományos, 24*36-os (Leica) negatívhoz való obikat használnak a Leica méretnél kissebb CCD-khez. Az objektív a Leica méretet világítja be. A Leica méret és a CCD mérete aránya (Canon 300D-nél 1.6) sok mindent meghatároz. Például egy 28-135mm-es obi a Canon 300D-n látszólag 45-216mm-es lesz. De az objektív felbontása nem változik. Például egy 80 vonal/mm felbontású objektív a Canon 300D-n csak 50 vonal/mm felbontást tud. Javaslatok:
a) Használj olyan objektívet, amelyik pont a CCD-t világítja be. Ilyenek a Canon EF-S, Nikon és Sigma digitális objektívjei.
b) Használj jobb felbontású objektívet.
c) Növeld még jobban a szoftveres élesítést.
d) Vegyél Leica méretu DSLR-t, például a Canon 1Ds

3) A Leica/CCD arány miatt a tele reciprokszabálya is módosul és az SLR-nél szükséges záróidot el kell osztani az aránnyal. Például ha van egy 200mm-es obid, akkor a reciprokszabály szerint 1/200-os záróidot kell használni egy SLR gépen. De egy 1.6-os szorzójú DSLR-en (amin látszólag 320mm-es lesz az obi) már 1/320-os záróidot kell használni. Javaslatok:
a) Használj állványt
b) Használj nagyobb fényereju objektívet
c) Használj képstabilizátoros objektívet
d) Vegyél Leica méretu DSLR-t, például a Canon 1Ds.

4) Az objektívek tág és szuk blendénél homályos képet adnak. Ez az SLR gépeken is így van. A DSLR-eknél a Leica/CCD arány miatt még rosszabb a helyzet. Javaslatok:
a) Ne használj nagyon tág vagy szuk blendét
b) Használj nagyobb vagy kissebb fényereju objektívet
c) Növeld még jobban a szoftveres élesítést.
d) Vegyél Leica méretu DSLR-t, például a Canon 1Ds

5) A Leica/CCD arány miatt a DSLR-ek homályosabb képet adnak, ami tág vagy szuk blendénél annyira homályos, hogy megzavarhatja az AF rendszert, mert nem tud éles fókuszállást találni. Javaslatok:
a) Minden, ami a 4)-es pontban van
b) Használj manuál fókuszt
c) Vidd el garis szervizbe az objektíveiddel eggyütt az AF-et kalibráltatni.
/pggp, balas/