Előfordulhat, hogy olyan helyen szeretnénk fényképezni, ahol normál képekhez túl sötét van, de valamilyen oknál fogva nem használhatunk vakut. Amúgy is. A vakus képek túl laposak és unalmasak általában. Nem kell kétségbe esni! A következő trükkök megszívlelésével sem lesznek élesek a képeid, de sokkal szebbek és érdekesebbek lehetnek, mint azt gondoltad volna.

Gyenge fényviszonyok közt fényképezni nem egyszerű. Próbára teszi mind a felszerelést, mind a fotós képességeit. Túl sötét van az AF működéséhez, a korrekt fényméréshez, és ami a legfontosabb, nem lehet kellően rövid záridőt használni. A jelenet bemozdul, vagy a kezed rezdül meg.
\ Elsőként a rossz hír. Ilyen szituációban éles és tiszta képek készítéséhez a ma kapható digitális fényképezőgépek kevesek. Még a legprofibb dSLR és a legerősebb objektív (vagy analóg SLR és a legérzékenyebb film) esetén lenne biztos a siker.
Most a jó hír. Az hogy éles képek készítésére nincs sok esély, nem jelenti azt hogy nem készíthetsz jó képeket. Raymond Ruan képei közt van jó pár remek kevés fényben készült felvétel. Ha a bemozdulást a kép elemeként használod, dinamikát, hangulatot, ritmust adhatsz a képnek.
Jótanácsok: