Ha villámot akarsz fotózni, a legszebbeket nyári éjszaka csinálhatod egy magaslatról, ahonnan jó és akadálytalan kilátás nyílik a tájra és ahol szükség esetén be tudsz húzódni valami védett helyre. Nem fa alá, hanem mély barlangba, villám védett házba, vagy akár az autó is jó, csak nem árt óvatosan elpucolni a vihar vastagja elől.
Ha állványra teszed a gépedet, 100 as film is elég hozzá, állítsad 8-asra a blendét és egy kisebb villám után 10 mp-el exponáló zsinórral, vagy távkioldóval nyisd ki a zárat 30-120 másodpercre. (tapasztalatom, hogy a kisebb villámokat 2-3 nagyobb követi!) Garantáltan megcsíphetsz egy képen akár 2-3 villámot is. A legjobbak a fülledt nyári éjszakában kitörő viharok, amelyeknek a távoli villámait telével 10-30 percen keresztül lehet fotózni még az előtt, hogy a vihar és a zuhi elérne.
/Free Bird/

hogy érted? én Minolta AF-el dolgozom. A kérdést te jól értelmezted, mert valóban a nappali villámokat szeretném elcsípni, az éjszakai villámokat szinte gyerekjáték lefotózni.:)) És mint az oldalamon is látható nem ismeretlen számomra a villám fényképezése :)

Egijelensegek

a kérdésem az hogy házilag szerintetek lehetséges építeni olyan szerkentyűt ami hasonlóan működik mint a Minoltánál a kábel nélküli vakú vezérlése?
/ecs/

A villámfotózás lényege a villám oldaláról:
egy villám lefutása 100-120 milsec. Ez természetesen egy kisülés-sorozat ugyanazon ionizációs csatornán. A lényeg abban van, hogy a rendszer késedelme mennyit vág le ebből a lefutássorozatból. Az RS papíron 6 milsec az RT 8 milsec-et ami nincs 10%.
A másik kérdés a környezeti világítás. Ha nem kellően sötét vagy alexes a környezeti világítás, akkor sehogy nem érvényesül a villám. Ergó csak a késő naplementés időben készült képek élvezhetők.
Ezért van az, hogy a nekem legjobban tetsző villámképek gyakorlatilag sötétben készültek, amikor is a villámlások fénye belülről világítja ki a felhőket és vonzák a lefutó villámok a szemet.
Természetsen a jó képhez kell a megfelelő előtér és kompozíció és így együtt már nem rutinmunka a jó villámfotó!

/Eke/

Például elmondom, hogyan kell villámot fényképezni. Emlékszem, régen azt hittem, hogy elég gyorsnak kell lenni. De a képeken soha nem látszott semmi, mert mire lenyomtam a billentyűt, a villám már rég eltűnt. A nagy titok az, hogy szépen állványra állítjuk a gépet, és befordítjuk a villám felé, hosszú exponálási időt hagyunk rá, és várjuk, hogy a nyitott rekesz (blende) előtt villanjon a villám. Ha nem villant, akkor egy új kockába kezdünk, amíg aztán végül biztos, hogy lesz képünk. Villámról ezért van csak éjszakai kép, hiszen nappal csak nagyon rövid ideig lehet nyitva a rekesz. Ilyenkor alig van rá esély, hogy elkapjuk a villámot. (A National Geographic Fotóiskola című könyve )
/tasco/