Egy kérdésem lenne a rekeszeléssel kapcsolatban. Az elvét magát értem, de nem tudom hogy gyakorlatilag ez hogy működik? Ez egyfajta hardveres vagy szoftveres beállítás. Pl ha nekem a legkisebb rekeszem F8, akkor mondjuk +2 Fé -el lerekeszelve F10 körüli értéket kapok? Vagy ez nem a rekesz nagyságán változtat, hanem a zársebességen? Vagy egyáltalán hogy lehet hogy a RAW képen lehet utólagosan expokorrekciózni? Ezekszerint mégis csak valami szoft állítás?
Most akkor hogy is van ez?
/Stef156/

Azt értem, hogy az expozició az érzékelőt érő fény mennyiségét jelenti, és ezt szabályozni lehet a rekesz növelésével/csökkentésével, valamint fordítottan arányosan a záridő csökkentésével/növelésével.
A kérdésem még mindig változatlan: A gépen levő expoziciókorrekció gomb mit állít, hogy elérje a kivánt expoziciót? (Tudom: a CCD-re jutó fény mennyiségét. De hogyan?)
/Stef156/

Az már a konkrét géptől, illetve annak programjától függ. Pl. ha rekesz-prioritásban ebged korrekciót, akkor azt értelemszerűen a zársebességgel teszi, de automata módban mindkettővel teheti, erről esetleg a leírása adhat információt (Illetve profibb gépeknél esetleg ki is választható).
/P.Peter/

Megnéztem az expo korrekció működését a gépemen (Minolta A2). Blende-előválasztás módban (A) +1 Exp.korr-nál a záróidőt duplájára növeli, -1 Exp.korr-nál a záróidőt felére csökkenti Záróidő-előválasztás módban (S) +1 Exp.korr-nál a blendét kitágítja, -1 Exp.korr-nál a blendét szűkíti. Automata (Auto) és témaválasztás (portré, sport, stb) módnál úgy vettem észre, hogy az esetek többségében a záróidőt módosítja, de néha a blendét is módosítja, ha túl rövid vagy hosszú lenne a záróidő.
/pggp/