szerkesztetlen level: Tisztelt Digitcam rovatszerkesztok!
Regota kovetem oldalukat es meg kell mondanom, REMEK!
Ugyanakkor nehezmenyezem, hogy amikor neves szakoldalak (www.dpreview.com) mar regota attertek a felrevezeto kezdeti Focal Length Multiplier (FLM) szakszorol a Field Of View (FOV) szakszora. A Digitcam rovat meg mindig a szakszerutlen es felrevezeto Gyujtotavolsag szorzo szakkifejezest hasznalja pl. a 300D leirasaban szakszerubb Field Of View valamilyen magyar forditasa helyett.
Javaslom, hogy a fokuszszorzot (focal length multiplier) mint szakkifejezest, a www.dpreview.com-hoz hasonloan (field of view - FOV)-kent vezessek be a laikusok koztudataba. Foleg, ha egyebkent egesz jok a cikkek...
Szo rozes? Korantsem. Fizika es geometriai optika...
Nyilvanvalo ugyanis, hogy pl. 1.6x eseten nem lesz a 18mm-bol 28, hanem egy 18mm-es (geomatriai torzulasait mutato) crop-olt kep all elo a vegen 1.6x-val. A 18mm-es kep kozepet vagja ki a rendszer (crop), ezaltal olyan a kepkivagas (de nem a kep maga), mint ha 28mm-es normal obival dolgozott volna az illeto.
Viszont

a 18mm-es obi tulajdonsagait mutatjak (minthogy nincs is szo masrol) es nem egy 28mm-es obiet. (ha fenykepeztel mar pl. 300D-vel, akkor tudjak es lattak mirol beszelek).
Ezert ternek at sorra a neves folyoiratok es portalok a FOV szakszora.
Megegyszer remek a cikkeket talalni Onoknel (nekem pl a zajszuros volt eddig a legnagyobb hasznomra), de javaslom, ne vigyuk felre a laikusokat , mert ami egyszer rosszul idegzodik be azt aztan az Isten se veri ki beloluk.
(maskent miert gyartananak full frame CCD-ket is... 1:1 FOV-val...)
/Mozes Zoltan/