Soxor kérdeztem már e témában, de eddig még senki sem tudta elmagyarázni nekem érthetően, hogy mondjuk egy 5Mpix-nyi egyedi és monochrom érzékelővel rendelkező digigépet miért becézünk 5Mpix-esnek
/Százbolha/

Na szóval... akkor nézzük azt a hány megapixelt ennek az infónak az ismeretében.
Tételezzük fel, hogy a jobb dslr gépeknél 12-bit. (melyik 16????????)
tehát a 4x4 pixeles ábrámból kiindulva:
- kezdetben vala 16x12 bit.
- ehhez jön a szűrő + interpolláció, meg a geometriából származó esetleges plusz infó
- a végeredmény 16x(3x8) bit
Szóval az a kérdés, hogy milyen reláció tehető a 16x12 és a 16x(3x8) bit közé. És ez milyen következményekkel jár.
És vajon nagyobb felbontású lenne a digigépünk, ha csak FF infó jönne le róla ugyanannyi pixellel??
Szóval akkor hány megapixel az a bizonyos digimegapixel??
/Százbolha/

Engem egy éve megdöbbentett egy amúgy nagyon remek amatőr csillagász és asztrofotós azon kijelentése, hogy egyelőre nem nagyon van olyan digitális fényképezőgép, amely az egy pixelre jutó színinformációkat egy pixel információi alapján jelenítené meg. Aztán nagyon néztem, amikor kiderült, hogy a dologban teljesen igaza van: a 6 megapixel méretű színes kép valójában három, alacsonyabb méretű (direkt nem felbontást írok, mert az szerintem mást jelent) kép interpolálásával és egyesítésével jön létre.
A dpreview oldalon beleolvastam a leírásba, és abban nagyjából azt találtam, amire gondoltam.
A CCD-ből kiolvasott képet négyfelé lehet szedni, mivel a színszűrő mátrixa (az esetek túlnyomó többségében) négyes csoportokba van rendezve. Ebből a négy egységből kettőt egyesíteni lehet: ez a zöld szűrővel készült kép, amely a spektrum középső területeinek árnyalatait adja vissza. A másik kettő a kék és a vörös.
Egy rácshálóra felfeszítve ezt a három képet, kiadódik a teljes felület, csakhogy minden pixel csak egy szín információit fogja tartalmazni. A megoldás, ahogy Százbolha is írta az, hogy az adott színcsatorna információt tartalmazó pixelei közötti üres pixelekbe kerülő információt interpolálással kalkulálják ki. Ez a számítás interpolálás jellegétől függően a vízszintesen, függőlegesen vagy mindkét (esetleg még több) irányban szomszédos pixelek értékeinek összeátlagolását jelenti.
Van egy olyan tippem, hogy az átlagoláshoz nem csak az adott színcsatorna szomszédos pixeleinek értékeit, hanem a többi színcsatorna, esetleg a teljes monokróm raw kép, mint fényességeloszlási-referenciakép információit is felhasználják.
A zöld csatorna elkészítése a legegyszerűbb, mert ott csak minden második pixel hiányzik, ugyanakkor a vörös és kék csatornákon minden négy pixelre csak egyetlen egyben van hasznos információ. Én a zölddel kezdeném, mert ennek segítségével a vörös és kék csatornák kiszámolása is egyszerűbb.
Azt, hogy miért 5 megapixel, fogalmam sincs. A kijövő kép felbontása végülis megegyezik a CCD monokróm felbontásával. Sajnos az viszont már a csalás kategóriába tartozik, hogy a színes kép egy-egy színcsatornájában a színek eredetileg lényegesen kissebb felbontású kép mesterséges felnagyításával lettek létrehozva.
A szoftvereknek itt elég nagy jelentősége van.
A legelegánsabb megoldás persze az lenne, ha az érzékelő pixelméretét függőlgesen vagy vízszintesen megharmadolnák, majd erre helyeznének egy szintén azonos elven megharmadolt arányú színszűrőrácsot, hogy minden parmadik pixelre jusson egy három rétre (RGB) osztott szűrőelem. Így a gép pixelszáma 15 millió lenne, amelyből mindenféle interpolálás nélkül készülne 5 millió pixeles kép.
Csakhogy ez egyrészt technikailag iszonyú bonyolult és drága, másrészt a kis effektív pixelek miatt nagyon nagy lenne a zaj.
/Prof/

Az érzékelők felbontását többféle módon is megadhatják A képérzékelőket gyártó és a fényképezőgépeket előállító cégek eltérő megoldással is élhetnek. Lehet az érzékelők teljes pixelszámát megadni pl. 3,34 Mpixel, bár ebben olyan pixelek is benne találhatóak, amelyek a képalkotásban nem játszanak közvetlen szerepet. Napjainkban egyre elterjedtebben alkalmazzák a képérzékelők teljes pixelszámának megadása helyett az effektív, vagyis a ténylegesen használt pixelek számának feltüntetését. Így pl. 3,34 Mpixel helyett 3,14 Mpixel, 2,1 Mpixel helyett 1,92 Mpixel. Ez ráadásul könnyebben is kiszámolható, egyszerűen össze kell szorozni a készíthető képek vízszintes és függőleges pixeleinek számát. A gyártók egyszerre több adatot is megadhatnak. Például az általánosan használt 3 Mpixeles gépekben olyan érzékelőt használnak, amely összesen 2140x1560 pixelt tartalmaz, vagyis 3,34 Mpixeles. Ebből ténylegesen 2088x1550 képpont használható, ennyi pixel értékét lehet kiolvasni. Ezt nevezzük effektív pixelszámnak. Ez még mindig több, mint a végső képben megtalálható pixelek száma. Ennek oka az érzékelők működésében keresendő. Az érzékelők ugyanis analóg eszközök, emiatt a fekete színnek is meg van a maga feszültség-értéke, melyet viszonyítási pontként használnak fel. A fekete szín előállításához az érzékelő széleit egy kis sávban letakarják, ez szolgáltatja a teljesen fekete, vagyis az etalon értéket. A kiolvasható pixelek számából tehát még le kell vonni a fekete etalonhoz szükséges letakart pixelek számát. Ebből kapható meg az aktív, vagyis a képalkotásban közvetlenül szerepet játszó pixelek száma. Esetünkben ez 2080x1542 pixel. Azért, hogy a más érzékelőket használó gépek is azonos méretű képeket adjanak, ebből még egy keveset el kell venni, így kvázi szabványossá tehetők a 3 Mpixeles gépek felbontása. Ennek következtében használják igen elterjedten a 2048x1536 pixelt.
Ezt egyébként itt az indexen lehet olvasni egy nagyon jó sorozat részeként, ajánlom mindenkinek végigolvasni: http://index.hu/tech/digicam/cikkek/erzekelok1/
Ebből szerintem egyértelmű hogy mitől 1,2,X megapixeles egy érzékelő, hogyan számolják ki ezt a méretet, és mit jelent az hogy pl: egy gép 6.23 MP felbontást tud.
/ferint/

miért lenne több információ tartalma a képnek, ha FF-ben szeded le? Ennek akkor lenne értelme, ha az érzékelő előtt nem lenne színszűrő. De van. Ezért egy adott képpont csak vörösben, kékben, zöldben, vagy ciánban, esetleg sárgában, lilásban lát .
Ettől függetlenül a felbontás adott. Ha egy fehér-szürke témát fényképezel, akkor a vörös, zöld, kék szűrővel ellátott képpontoknak is van bőven feladata. Itt teljesen lényegtelen, hogy van-e szűrő, vagy nincs. Az érzékelő fekete-fehérben jól lát .
A kérdés akkor jogos, ha máshogy teszed fel. Vagyis: van-e olyan téma, amikor az 5 Mpixel nem 5 Mpixel. Erre a válasz: igen.
Ha egy teljesen piros színű témát fényképezel, akkor bizony azok a fényérzékelők (pixelek), amelyek előtt nem vörös színszűrő van, vakok. Ergo ekkor valóban kisebb a felbontás.
/Birdie/