LAB stands for Luminance (or lightness) and A and B (which are chromatic components). According to this model A ranges from green to red, and B ranges from blue to yellow. This model was designed to be device independent. In other words by means of this model you can handle colors regardless of specific devices (such as monitors, printers, or computers). The Luminance ranges from 0 to 100, the A component ranges from -120 to +120 (from green to red) and the B component ranges from -120 to +120 (from blue to yellow).
Forrás
/ozy/

A LAB, mint RGB meg CMYK. Csak egyes dolgokat jobban lehet vele csinálni, mert itt az 1ik csatorna az L (lightness) ezért jobb szin és tónus retusálásokat lehet vele csinálni... a többinél meg változik a szinezet is. köszi a cikk megvan, ami érdekel, csak azt már nem irták bele, h ezáltal sokkal jobban el lehet tüntetni a zajt, én arra lennék kiváncs azt vajon h...
/bencce84/

LAB: már írta valaki sztem, de azért ime (majd a TITesek javítanak ha rontok:) ez egy digitális színtér modell, hasonlóról biztos hallottál pl. cmyk, rgb csak hogy anépszerűbbeket említsem.
Az LAB modell esetén egy 3 dimenziós színmodellt képzelj el, az A és a B színt határozzák meg egy kétdimenziós síkon, az L pedig a szín világosságát. (képzelj egy téglatestet, aminek az alapja az a és b oldalú téglalap, a magassága az L, minél feljebb mész a téglalapban annál világosabb színeket kapsz. Az a-b pedig egy színkoordinátát adnak meg).
Ennek köszönhetően a zajszűréseket a színecsatornákon alkalmazva csak, nem vesztesz az élességből és kontrasztból, mivel azt egyedül az L (luminancia) csatorna tartalmazza.
/pferco/

ja még: az a koordináta a piros-zöld skálát írja le, míg a b a kék-sárgát (skálát, átmenetet)
/pferco/

a LAB az a szintér, amiben minden colormanagement gondolkodik. A color profilok azt irják le, hogy az RGB (vagy akár CMYK) szinek milyen LAB értéküek, a monitorprofil is ilyen, meg a bemeneti profilok is. A printelésnél a LABból a printerre jellenzö értékek lesznek CMYK (+ha van, világosciánbiborstb.)
A LAB lényege, hogy az L skála a szem számára lineáris. Tehát egy 50L érték kétszer olyan világos, mint egy 25.
Labból szoktak számitani egy (delta)L (ab a kisindexben)* (( deltaellábécsillag )) méröszámot. Ez is lineáris az ember szeméhez képest. Kb 2 delta érték alatt a szem már nem lát árnyalatok közt különbséget, és ez akkor is igaz, ha sárgáról, szürkéröl vagy bármiröl beszélünk.
/abrash/