lehet,hogy nagyon gyagyi kérdés lesz,de a nézegetem a feltett képeket a fotozz.hu-n és sok képnél oda van irva hogy fokusztávolság pl. 52 mm.MOst ezt leméri valaki,vagy a gépen kell állitani,vagy a gép kiirja???
/uzsika/

Alapvetoen ez utóbbi. A gép -- sok mással együtt -- a képek meta-információi közé felírja azt is, hogy a zoom-objektív milyen állásánál (tele vagy nagylátószög) készült a felvétel (focal lenght). Ezt kell átszámolni "35 mm-es megfelelore", amire privátban adnék inkább tanácsokat.
Ha fix fókusztávolságú az objektív, akkor egyszerubb a helyet: a lencse melletti keskeny részre kiírt szám (pl. 12 mm) jelenti az effektív fókusztávot, amelyet szintén (valamilyen szorzóval) kell átszámolni 35 mm-es egységre.
Ez utóbbi egyébként azért fontos, hogy a használt objektív tulajdonságai összevethetoek legyenek. A referencia a kisfilmes gépek képének mérete (24x36 mm).
/Prof/

1/2.7"-es ccd ez 5.27x3.96mm, ennek az atloja 6.592mm.
Kisfilm merete 24x36mm ennek az atloja 43.2666mm.
A kettot aranyositva megkapod a fokusszorzot ami nalad 6.563x .
Ez azt jelenti hogy az optika fokusztavolsaga 5.8..58mm amit ha atszamolsz kisfilmesnek (azaz megszorzod a szamitott szorzoval) megkapod a 38..380mm-t.
Keszitesz egy kepet, abbol kiolvasod egy exif readerrel a fokusztavolsagot es ezt megszorzod a geped fokusszorzojaval. Igy megkapod a 35mm-es kisfilmre szamitott fokusztavolsagot (ezt szokas a kepek melle irni). Ez a standard, bevett eljaras ami igy tampontot ad a kulonbozo gepek (es a veluk keszult kepek) osszehasonlitasahoz.
Ui:Persze a kepek oldalaranyaval most nem foglalkoztunk pedig sok kameranak elter a kisfilmesetol, de igazi jelentoseg ennek csak nyomtataskor lesz (meg szivas vele:).
/optikus/