Múltkoriban jeleztem gépemen egy pixelhibát. Aztán vki figyelmeztetett, hogy ez függhet az exponálási idotol. Nos, hosszúra vettem és valóban láttam különbséget. Azaz, ha 1"6 vagy ennél nagyobbra vettem, akkor a hotpixel eltunt, ám ennél rövidebb alatt ott kukucskál. Mit lehet tenni? Van esély a gyógyulásra?
És a legfobb kérdés. Van még rá gari, visszasétáljak vele a szervizbe?
/Frajti/

Gondolom, az az 1"6 valami ido lehet.
Mármost a következo van, legalábbis a Canon azt mondja magáról:
- Pixelhiba a CCD-n nem lehet. A hátsó kijelzo LCD-n nyugodtan, az a kutyát nem érdekel. A pixelhiba megállapításának legjobb módja, hogy rátesszük a kupakot a gépre, vagy ha nincs kupak, akkor egy fekete lapra fordítjuk az optikával lefelé, és egy csomó jó hosszút fényképezünk. A pixelhiba jellegzetessége (a zajjal ellentétben), hogy mindig pont ugyanabban a pontban van.
Van olyan, hogy egy gép CCD-je gyárilag pixelhibás, és ezt a gyárban is kimérik. Ilyenkor lazán elteszik az ilyen pixelek koordinátáit egy táblázatba, és a gép simán bemásolja a szomszéd pixel értékét a rossz helyére fotózáskor. Ezt a fenti módszerrel nyilván sose fogod kimérni.
Ezzel szemben, ha a gép garis, és ki tudod mérni a pixelhibát, akkor szerintem -> szerviz.
/gusthy1/

A hot/dead/stuckpixelt nem nagoyn érdekli a háttér ;)
A hotpixeleknél a zárido, a homérséklet és az érzékenység befolyásolja a jelenlétet.
/Birdie/

A nagy záridonél eltunik a hiba. Míg az ennél rövidebbnél mindenhol jelentkezik. Azaz ugye feketeségbe teszteltem!
/Frajti/

Az sztem akkor zajszurés miatt tunik el. RAW-ban kellene nézni, de gondolom olyat nem tud a géped (valami A70-ed van, jól emlékszem?)
1/200-nál, 1/500-nál nézd meg légyszi.
/Birdie/

Rawban egyáltalán nem cisnálja.
Csak jpg. Ott is 1,3 mp vagy rovidebb záridonel.
Köszi a tanácsot, akkor próbálkozom a szervízzel!
/Frajti/

az alábi cimen
http://kep.tar.hu/pferco/index.phtml?aid=27618075&pid=4248936
egy kép van amit egy sötét foltról fotóztam, a közepét kivágtam, hogy csak a lényeg maradjon meg. Ha megnézitek, hát ott van a közepén egy lila pixel, és ez minden képemen rajta van:((((
mi lehet az oka? hibás a gépem? általában a sötéteken látszik jobban, de a világosokon is. (ez a kép egy maxfelbontású raw-ból lett kivágva)
/pferco/

Ez egy klasszikus beégett pixel. Az elmosódottságot mag a képfeldolgozás adja (amikor a színmátrixot kiátlagolja a szoftver, hogy meglegyen minden pixelre mind a három színre vonatkozó információ). Egy szervizlátogatást mindenképp megér.
/Prof/

Az egy hetes 10d-t garanciális javítás keretében tették rendbe. Ott a papíroson 17000 Ft körüli összeg szerepelt. Imho ez géptípustól függetlenül megy.
Tudtommal az eljárás lényege, hogy a beégett pixelt "kilövik", és az átlagolási mátrixot úgy módosítják, hogy az adott pixel adott színcsatornájára vonatkozó színt a szomszédoktól átlagolja össze. De ezt ne vedd készpénznek, mert nem hivatalos forrásból van.
Én nem láttam a kérdéses helyen minoségromlást a 10d-nél, pedig nagyon néztem.
/Prof/