Itt egy rovid leiras egy kituno kepelesitesi technikarol PSben. Sok olyan kepet latni a galeriakban, ahol tulzasba vittek az elesitest, megjelennek a kellemetlen mellekhatasok (vilagito vonalak az elek menten, stb).
Az unsharp mask hatasara az eleket alkoto szomszedos pixelek vilagosodnak illetve sotetednek. Fotok tobb sotetitest birnak el, mint vilagositast (lathato miazmaktol mentesen), ez a technika igyekszik szetvalasztani a ket jelenseget. PS8 mar tamogatja a 16 bites retegeket, ami ebben az esetben nagy plussz.
1. Miutan minden munkalatot elvegeztel (vagas, korrekciok, stb), lapitsd ki a munkadat 1 retegbe (Flatten Layers)
2. Keszits egy masolatot a retegrol (Duplicate Layer)
3. Unsharp mask segitsegevel elesitsd az uj reteget a kovetkezo beallitasokkal: 500%, Radius=0.4
4. Keszits masolatot a masodik retegrol - igy mar 3 reteged van.
5. Allitsd be a kozepso reteg blending modjat Darken-re, a felso reteg blending modjat Lighten-re.
6. Deaktivald a Lighten reteget
7. Allitsd be a Darken reteg intenzitasat (opacity) ugy, hogy a kep a leheto legelesebbnek tunjon, viszont csak minimalisan sotetedjen.
8. Aktivald a Lighten reteget es deaktivald a Darken reteget. Allitsd be a Lighten reteg intenzitasat ugy, hogy vilagosodas merteke minnel kisebb legyen, viszont az elesites a leheto legjobb.
9. Aktivald az osszes reteget es ellenorizd le az eredmenyt. Ha megfelelo, lapitsd ki a retegeket (Flatten Layers).
Forras: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=7038550
/tren/

Gondolom hozzám hasonlóan sokan csak a legalapvetobb módosításokat végzik a PS-ben, ha van idod ezekhez is adhatnál tanácsokat.
1. Kontraszt és fedettség beállítása (nálam ez levels+curves)
2. Szintelítetség és fals színek korrekciója (nálam egyszeru hue/s)
3. Szemcsésség és zaj eltüntetése életlenedés nélkül (??)
4. sötét részek helyi korrekciója kijelöléssel (??)
5. világos részek helyi korrekciója kijelöléssel (??)
6. Ez a legnagyobb problémám. (kb 1+4+5) Polárszüro + nagylátószögo objektívvel készült felvételeknél az égbolt színetelitetsége átmenetesen változik.
Ezt szeretném kijavítani (??)
/Százbolha/

A 6.-hoz: azt olvastam egy szurokkel foglalkozo oldalon, hogy nagylatoszogu lencsehez NE hasznaljunk polarszurot. (Azert kivancsi lennek. Kuldj el egy ilyen kepet vagy adj egy linket a kepre.)
3.: Veszteseg nelkul nem megy. De kivalaszthatod a kep olyan reszeit, melyeknel nem zavaro, ha elkened, es a kep maris jobb lesz. Az elek kornyeken meg szenvedni kell lokalis megoldasokkal. Most el kell rohannom, de holnap kuldok Neked egy par megabajtos peldat, ha kered.
/urgebor/

1. Szinten levels + curves. Az igazat megvallva a curves-t igyekszem mellozni, mert szurke fatyolt kepez a fotokon, hacsak nem szandekozom orakat tolteni a finomitasokkal. Ha hianyoznak a sotet reszletek, akkor inkabb meg a RAW beolvasasnal (szinten PSben csinalom, mert a Canon FVU sz*r, C1-t meg nem probaltam, de mar teriteken van) emelem az expozicio korrekciot es kiegyensulyozom kontraszttal es levels-szel - ez egyertelmuen jobb eredmenyt ad.
2. Alapveto szintelitettseg Saturation, korrekciok szinten megoldhatok levels-szel, kulon kivalasztva a szincsatornakat.
3. Hat ez nehez tema, mert ugye a zajszures pont az elesites ellentetje. Szerencsere a 300D-m nem tul zajos, viszont az iso 1600-as felveteleknel szukseg van zajszuresre. Altalaban jo eredmenyt lehet elerni egy jol beallitott Smart Blurral. Ennek csak az a problemaja, hogy meg PS8-ban sem mukodik 16 bites szinmelysegnel, igy egyike kell hogy legyen az utolso lepeseknek, amit a keppel csinalok. Egy tipikus beallitas parameterei: Radius=0.5, Threshold=100, Quality=High, Mode=Normal. Nem tokeletes, de jobb, mint semmi. Vannak kifejezetten zajszuro progik, nem hasznalom ezeket. Hasonlo elven mukodnek, mint a Smart Blur (ha valaki tudna masrol, lsz szoljon).
4-5. Nem vagyok egeszen biztos abban, hogy milyen korrekciora gondoltal. Ha arrol van szo, hogy a sotet reszeket vilagositani (reszletgazdagabba tenni) es forditva, akkor a legjobb megoldas, ha csinalsz egy reteget az eredeti fole, Darken vagy Lighten blending moddal (hasznalhato a Multiply vagy Screen is, drasztikusabb eredmennyel) es nagyon finom ecsetnyomassal (opacity) a fekete hatterre felviszek szurket ott, ahol a vilagositas szuksegeltetik. Ha sotetiteni akarok, akkor feher hattere viszek fel szurket.
Ha ki akarok jelolni szin alapjan valamit, akkor a Select->Color Range-t hasznalom. Ez persze kombinalhato egy elozetes (vagy utolagos) kivalasztassal is, ha csak egy adott resze erdekel a kepnek.
6. Polarszuro nagylatoszognel: ultra vekony polarszurot kell venni, a hagyomanyos nagyon vignettal. Korrigalhato PSben retegezessel (4-5).
/tren/